"Kocham Cię, Polsko!" od marca powraca w TVP2 z nową obsadą

2016-02-09

Od marca na antenie TVP2 po kilku sezonach przerwy ponownie emitowany będzie program "Kocham Cię, Polsko!". W rolę prowadzącej wcieli się Barbara Kurdej-Szatan, a nowymi kapitanami drużyn zostaną: Tomasz Kammel i Maciej Musiał. Program emitowany był na antenie TVP2 w latach 2009-2012, przez osiem sezonów.

„Kocham Cię, Polsko!”, to widowisko łączące elementy teleturnieju i show rozrywkowego. Dwie drużyny gwiazd (zmieniających się w każdym odcinku), pod wodzą kapitanów, rywalizują między sobą, biorąc udział w grach towarzyskich i quizach, odgadując zagadki muzyczne oraz odpowiadając na pytania z wiedzy o Polsce. Program - w lekkiej, atrakcyjnej formie - propaguje wiedzę dotyczącą historii i geografii naszego kraju, języka, literatury, kultury i obyczajów.

W roli prowadzącej program zobaczymy Barbarę Kurdej-Szatan, a kapitanami drużyn będą: Tomasz Kammel i Maciej Musiał. Program zyska nowoczesną formułę, a kluczowe znaczenie będzie miał walor edukacyjny. Obok konkurencji znanych z poprzednich edycji show (takich, jak "urodziny”, "kalambury” czy "głuchy telefon”) pojawią się też kategorie premierowe: "literatura”, "polszczyzna” czy "kto jest kim”. Program zyska też walor interaktywny. W trakcie emisji prowadzone będą konkursy w mediach społecznościowych, a komentarze widzów w czasie rzeczywistym pojawiać się będą na ekranie.

Jak podaje Centrum Informacyjne TVP, ostatnią, siódmą serię "Kocham Cię, Polsko!" oglądały niemal 3 miliony widzów, przy udziale 21,94 proc. w grupie 4 + oraz 16,09 proc. w grupie komercyjnej. Po kilku sezonach przerwy Telewizyjna Dwójka powraca do formuły piątkowej, rozbudowanej inscenizacyjnie i merytorycznie.