Igrzyska Olimpijskie w Rio tylko na antenie Telewizji Polskiej

2016-07-25

Igrzyska Olimpijskie w Rio de Janeiro to dla Telewizji Polskiej najważniejsza, obok EURO 2016, impreza sportowa roku. Relacje z igrzysk będą obecne na trzech antenach: TVP1, TVP2, TVP Sport - łącznie około 800 godzin transmisji. Imprezę nieodpłatnie będzie można także oglądać na stronie sport.tvp.pl oraz w aplikacji mobilnej TVP Stream.

Widzowie będą mogli oglądać transmisje z Rio na antenach otwartych przez cały czas od godz. 13:15 aż do 6 nad ranem (mecze siatkarzy będą transmitowane w TVP1, a piłkarzy ręcznych - w TVP2). Dlatego każdy start polskiego zawodnika - w eliminacjach, w fazie pucharowej oraz finałowej - będzie pokazany „na żywo” w TVP1 lub TVP2. Dzięki równoległym nocnym transmisjom na tych antenach widz będzie mógł wybrać to, co chce oglądać.

Kanał sportowy Telewizji Polskiej w czasie igrzysk zamieni się w kanał olimpijski - od rana do wieczora ramówkę wypełnią wyłącznie programy związane z igrzyskami w Rio de Janeiro, przede wszystkim transmisje. TVP Sport pokaże zarówno starty Polaków, jak i najciekawsze mecze w rywalizacjach drużynowych. Do Rio de Janeiro TVP wysyła 45-sobową ekipę, której szefem jest dyrektor TVP Sport, Włodzimierz Szaranowicz. Wśród komentatorów znajdą się najbardziej popularni i najlepsi dziennikarze: Włodzimierz Szaranowicz, Dariusz Szpakowski, Piotr Sobczyński, Przemysław Babiarz, Piotr Dębowski, Marek Rudziński, Jacek Laskowski, Maciej Iwański.

TVP wysyła także siedmiu reporterów, w tym jedną ekipę reporterską na potrzeby strony sport.tvp.pl. Przy siatkówce, piłce ręcznej i lekkiej atletyce Telewizja Polska będzie dysponowała mini-studiami na arenach zmagań sportowców. Studia w Warszawie poprowadzą: Paulina Chylewska, Jacek Kurowski, Maciej Kurzajewski (wszyscy w TVP1), Maciej Jabłoński, Rafał Patyra i Marcin Rams (w TVP2). Wśród gości w studio znajdą się byli sportowcy: Otylia Jędrzejczak (trzykrotna medalistka olimpijska w pływaniu - Ateny 2004), Leszek Blanik (dwukrotny medalista w gimnastyce sportowej - brąz Sydney 2000 i złoto Pekin 2008), Sebastian Chmara (halowy mistrz Europy i świata w lekkoatletycznym siedmioboju), Sylwia Gruchała (dwukrotna medalistka olimpijska we florecie - srebrny drużynowo Sydney 2000 i brąz indywidualnie Ateny 2004), Czesław Lang (wicemistrz olimpijski w kolarstwie szosowym z Moskwy 1980) czy Krzysztof Ignaczak (mistrz świata i Europy w siatkówce).

Strona sport.tvp.pl jest oficjalnym serwisem internetowym igrzysk. W internecie i aplikacji mobilnej TVP pokażemy blisko 2000 godzin transmisji ze wszystkich dyscyplin olimpijskich - także z tych, których nie obejmie przekaz telewizyjny. Internauci będą mieli do wyboru 12 wirtualnych kanałów oraz dostęp do streamingu anten TVP1, TVP2 i TVP Sport.

Foto: TVP