Oferty pracy dla opiekunek w Niemczech – jak znaleźć najlepsze propozycje?

2017-12-01

Zatrudnienie w roli pomocy dla seniorów i niepełnosprawnych za zachodnią granicą to dobry pomysł, który może okazać się bardzo opłacalny. Trzeba tylko wiedzieć, na co zwracać uwagę, przeglądając oferty pracy dla opiekunek w Niemczech, by znaleźć najkorzystniejsze ogłoszenie. Tylko wtedy wyjazd rzeczywiście spełni pokładane w nim oczekiwania.

Oferty pracy dla opiekunek w Niemczech – jakie informacje powinny się w nich znaleźć?

Szukanie posady w roli opiekunki w kraju zachodnich sąsiadów wymaga dokładnego przejrzenia ofert agencji zatrudnienia. Im więcej informacji podają one w ogłoszeniach, tym lepiej. Osoby zainteresowane wyjazdem powinny się z nich dowiedzieć jakie kwalifikacje są wymagane, ile lat ma osoba, którą będą się opiekować i na czym dokładnie będzie polegać ich praca. Opiekunka (Niemcy) musi też zwrócić uwagę na opis stanu zdrowia podopiecznego. Dzięki tym informacjom kandydatka będzie mogła ocenić, czy proponowane warunki jej odpowiadają.

Nie mniej istotne są też inne dane dotyczące zlecenia, takie jak miejsce i czas trwania pracy oraz wysokość wynagrodzenia. Dobrze jest także sprawdzić czy agencja proponuje umowę zlecenie oraz czy zobowiązuje się do opłacania składki ZUS od 4263 zł. Jeżeli tak jest, to znaczy że warto rozważyć przyszłą współpracę.

Dochodowa praca: opiekunka (Niemcy)

Ważne są nie tylko informacje zawarte w ogłoszeniu, ale też dane, dotyczące wybranej agencji zatrudnienia. Dzięki nim można będzie dowiedzieć jeszcze więcej o tym, jak będzie wyglądała praca. Opiekunka (Niemcy) przed podjęciem decyzji o wyjeździe, powinna sprawdzić jakie opinie na temat agencji można znaleźć w internecie − najlepiej na forach bądź grupach na Facebooku.

Jeśli na stronie firmy są zamieszczone referencje od osób, które znalazły tam zatrudnienie, warto się z nimi zapoznać. Poza tym na stronie Krajowego Rejestru Agencji Zatrudnienia można też sprawdzić, czy firma na pewno jest uprawniona do oferowania pracy. Więcej informacji można dodatkowo uzyskać, sprawdzając Krajowy Rejestr Sądowy.

Dodatkowe korzyści

Należy też przeczytać, co firma pisze na swój temat na stronie www i jakie wsparcie oferuje opiekunkom. Jeżeli gwarantowana jest pomoc w znalezieniu dojazdu na miejsce pracy, a agencja umożliwia całkowity zwrot kosztów za transport, wtedy zdecydowanie warto wziąć jej ogłoszenie pod uwagę.

Osoby po raz pierwszy wyjeżdżające za granicę, często nie wiedzą jakimi formalnościami trzeba się wcześniej zająć. Potrzebny jest m.in. wypełniony formularz A1 i karta EKUZ. Agencja powinna poinformować zatrudnioną osobę, co trzeba zrobić i pomóc w organizacji niezbędnych formalności.

Trzeba też pamiętać, że praca w Niemczech wiąże się ze znajomością języka sąsiadów. To konieczny warunek, dzięki któremu opiekunka będzie mogła porozumiewać się z podopiecznym i jego rodziną, a także lekarzami, pielęgniarkami i innymi osobami, z którymi będzie się spotykać na co dzień. Warto zwrócić szczególną uwagę na agencje, które proponują darmowe kursy doszkalające – dzięki nim, łatwiej będzie się odnaleźć w obcym kraju.