Chwilówki coraz popularniejsze – co stoi za rosnącą popularnością pożyczek online?

2020-01-22

Firmy pożyczkowe pojawiają się na rynku jak grzyby po deszczu. Powód jest jeden – popularność ich usług stale rośnie, a więc na rynku robi się też coraz „ciaśniej”. Co sprawia, że ludzie tak pokochali chwilówki?

Zmieniający się rynek finansowy

Rynek finansowy ulega dużym przemianom i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Ostatnie sytuacje takie jak kryzys finansowy czy załamanie się wartości franka szwajcarskiego pokazały nam dobitnie, że nawet stabilna z pozoru sytuacja może się zmienić w każdej chwili. Publiczny dług Polski stale rośnie, często wielu z nas żyje ponad stan, wydając więcej, niż możemy. Coraz bardziej się zadłużamy i to nie tylko w takich poważnych kwestiach, jak budowa nowego domu czy zakup mieszkania, ale tak też prozaicznych, jak zakup gadżetów czy bardzo drogie wakacje. Za tymi dużymi wydatkami nie idzie natomiast wzrost płac, przed co banki ostrożnie podchodzą do pożyczania pieniędzy. Zaostrzenie przepisów bankowych sprawiło, że coraz trudniej starać się o kredyty, tymczasem chwilówki są doskonałą alternatywą. W sieci znajdziemy wiele ofert chwilówek na sam dowód i to przez internet np. https://7chwilowki.pl/ranking. Jeszcze bardziej interesujące mogą być oferty pożyczek online z kosztem wynoszącym 0% - zebrano je na https://7pozyczki.pl/darmowe-pozyczki. Nie dziwi więc, że są wybierane przez tysiące Polaków.

Chwilówki są łatwo dostępne

Żeby zrozumieć, jak łatwo jest dostać chwilówkę, trzeba się przez chwilę zastanowić, jak trudno dostać kredyt bankowy. Bank wymaga złożenia wniosku o kredyt, zaświadczenia o wysokości uzyskiwanych dochodów, zaświadczenia o miejscu zatrudnienia, a często też różnego rodzaju poręczeń i oczywiście wkładu własnego. Tak sytuacja ma się w przypadku kredytów hipotecznych, natomiast w przypadku kredytów konsumenckich klientów obowiązują te same zasady, jedynie z wyłączeniem wkładu własnego.

Zanim bank oceni sytuację finansową, a tym samym zdolność kredytową, może minąć trochę czasu. Oczywiście oferta banku w wielu przypadkach będzie bardzo korzystna, aczkolwiek trzeba spełnić wiele wymagań, by móc w ogóle wnioskować o kredyt. Chwilówki online działają całkowicie inaczej. W przypadku tych pożyczek nie ma konieczności okazywania się zaświadczeniami o dochodach – może wystąpić jedynie konieczność zaprezentowania oświadczenia, a dodatkowo procedura weryfikacji klienta jest zdecydowanie krótsza i tak samo krótki jest termin faktycznego pozyskania pieniędzy.

Chwilówki są bardzo dostępne. Nie trzeba jechać specjalnie do placówki banku ani umawiać się z doradcą kredytowym konkretnego dnia i o konkretnej godzinie. Jeśli potrzebujesz pieniędzy i wybierasz chwilówkę, jako źródło ich pozyskania, to wystarczy otworzyć aplikację konkretnej firmy pożyczkowej, wypełnić krótki formularz i poczekać na wiadomość zwrotną. W większości przypadków w wiadomości zwrotnej otrzymasz pozytywną decyzję pożyczkową, a pieniądze zostaną od razu przelane na konto. Miejscem wnioskowania o chwilówkę może być tak naprawdę każda lokalizacja, w jakiej masz tylko dostęp do internetu.

Rynek obfituje w oferty firm pożyczkowych

Firmy pożyczkowe rozwijają się i oferują swoim klientom coraz to lepsze warunki. Chwilówki obecnie można brać w kilkudziesięciu różnych firmach pozabankowych, a sukces tych działających teraz firm sprawia, że co jakiś czas na rynku pojawiają się nowe. Nie jest to nic dziwnego, bo jeśli konkretny mechanizm działa, to prędzej czy później zainteresowana będzie nim jeszcze większa grupa ludzi. Widzimy też wyraźnie, że konkurencja między firmami pozabankowymi sprawia, że jeszcze bardziej obniżają one swoje wymagania. Szczególnie wyraźnie widać to między innymi w przypadku stałej promocji na pierwszą darmową chwilówkę. Na początku oferta taka pojawiła się w jednej firmie, ale zyskała taką popularność, że szybko wprowadziły ją też inne instytucje pozabankowe.

Koszty chwilówek zostały ograniczone

Jeszcze kilka lat temu klienci z dużą dozą rezerwy podchodzili do ofert firm udzielających chwilówek. Powodem tego stanu rzeczy były często zawyżone koszty chwilówek i związane z tym trudności w spłatach. Sprawę jednak rozwiązała tak zwana ustawa antylichwiarska, która ograniczyła koszty chwilówek, dzięki czemu pożyczki nie noszą dzisiaj znamion lichwy. Klienci nie muszą się już obawiać, że kwota do spłaty urośnie do astronomicznych rozmiarów i będzie niemożliwa do spłaty. Już w momencie podpisywania umowy, a nawet jeszcze przed podpisaniem umowy klient doskonale wie, jaki będzie ostateczny koszt jego chwilówki i ile przyjdzie mu zapłacić.