Znajdź informacje

Kulinaria, Żywność, Gastronomia


Smaki świata na karnawałowej domówce
Karnawał to wyjątkowy czas sprzyjający fascynującym podróżom i odkrywaniu smaków świata. Nawet zostając w domu można zapewnić sobie i bliskim niezapomniane wrażenia kulinarne. Wystarczy dobry pomysł na tematyczną domówkę oraz menu stosowne do obranego kierunku.
czytaj więcej
Nie taki HACCP straszny, jak go malują
Nie da się ukryć – HACCP nie ma za dobrej opinii wśród pracowników gastronomii. Traktowany jest raczej jako zło konieczne niż jako przydatny element zarządzania działaniami restauracji. Masa papierologii i, wydawać by się mogło, zbędnej pracy, zabierającej czas, w którym można by zrobić masę pożyteczniejszych rzeczy. Czy jednak HACCP to jedynie przykry obowiązek?
czytaj więcej
Jak ograniczyć koszty w gastronomii i zagwarantować sobie spokój w niepewnych czasach?
Wraz z początkiem 2023 roku następuje czas refleksji, co można byłoby zrobić, aby z łatwością przejść przez okres zimowych miesięcy poza sezonem, gdy dzieje się nieco mniej, niż w dalszej części roku. Do tego z tyłu głowy ciągle krążą myśli o obecnej sytuacji na rynku spowodowanej niezbyt przyjemnymi czynnikami, takimi jak wojna za naszą wschodnią granicą czy galopująca inflacja. A tu akurat należy wymienić część sprzętu gastronomicznego wyeksploatowanego po intensywnym sezonie. Tak, to zdecydowanie moment na poszukiwanie rozwiązań gwarantujących nam spokój w niepewnych czasach. Jednym z pomysłów jest wynajem sprzętu zmywającego – dlatego sprawdźcie koniecznie ofertę Rental CQ proponowaną przez firmę Classeq.
czytaj więcej
Czystość i zapach a wizerunek hotelu i restauracji
Gość wchodzi do hotelu. W recepcji wita go uśmiechnięta recepcjonistka, wnętrza prezentują się bardzo elegancko i zachwycają. „To będzie udany pobyt” – myśli sobie w duchu. Następuje proces zameldowania. Gość zostaje zaproszony na fotel, otrzymuje powitalnego drinka. Ma czas, aby rozejrzeć się wokół. Właśnie… w tym momencie zauważa, że piękna, drewniana podłoga w lobby jest mocno zniszczona i porysowana. Ten fakt nie zakłócił jeszcze jego spokoju, w końcu przyjechał się zrelaksować. Po wypełnieniu dokumentów kieruje się do swojego pokoju, a tam… nieprzyjemny zapach po poprzednich lokatorach, zapewne goszczących z psem. Nie, nie tak miało być.
czytaj więcej
10 przykazań w pracy każdego kelnera
Wszyscy lubimy czytać zestawienia i rankingi, by dowiedzieć się co będzie na kolejnych pozycjach. Zdarzyło się przeglądnąć, prawda? Na tym fenomenie polega zresztą m.in. program Familiada – jeden z najdłużej utrzymujących się na antenie teleturniejów. Znawcy internetowych trików wiedzą, że doskonale klikają się artykuły zatytułowane „7 największych…”, „10 najbardziej luksusowych…” czy „Zobacz 5 najgroźniejszych…”.
czytaj więcej
Jak zwiększać wartość sprzedaży zamówień telefonicznych?
Przedziwne, covidowe lata 2020 i 2021 to czas, w którym znacznie zwiększyło się zainteresowanie restauratorów serwowaniem dań i napoi na wynos. Choć wzrosty obrotów w tego typu sprzedaży były obserwowalne wraz z rozwojem poziomu zamożności społeczeństwa i rosnącym tempem życia, zapotrzebowanie na „wynosy” i dostawy w ciągu ostatnich lat wystrzeliło do rozmiarów dotychczas niewyobrażalnych. Można zauważyć, że niektóre restauracje radzą sobie z takim rodzajem usług gorzej, inne natomiast doskonale – co ma odzwierciedlenie w obrotach, popularności oraz ilości pozostawianych przez Klientów opinii. Jakie czynniki wpływają na sukces w tej materii?
czytaj więcej
Wojciech Chojnicki, prezes Classeq Polska podsumowuje rok w gastronomii
Podsumowanie roku 2022, trendy i wyzwania na kolejne lata – rozmawiamy z Wojciechem Chojnickim, Prezesem Zarządu Classeq Polska.
czytaj więcej
Słodkie masy do świątecznych wypieków.
Jest masa powodów do świętowania! Marka Helcom prezentuje serię słodkich mas, które pomogą przygotować doskonałe świąteczne wypieki nawet najbardziej zabieganym smakoszom.
czytaj więcej
Jak uzyskać większą sprzedaż w restauracji?
Umiejętności sprzedażowe to jedna z ważniejszych kompetencji, jakich oczekujemy od obsługi, którą zatrudniamy w restauracjach. Według obserwacji Rafała Pasenika, szkoleniowca branży gastronomicznej, temat sprzedaży obejmuje trzy obszary: utraconą sprzedaż, przekonania oraz brak wytyczonych celów. Jak możemy rozwiązać te problemy?
czytaj więcej
Kolejne warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere już za nami!
Czy jesteście ciekawi, co wydarzyło się podczas ostatnich warsztatów kulinarnych Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere? Organizatorzy, jak zawsze, stanęli na wysokości zadania i w nowoczesnych, profesjonalnych wnętrzach Studia Aruana w hotelu Narvil w Serocku zapewnili młodym adeptom sztuki kulinarnej moc wrażeń i wyjątkową dawkę praktycznej wiedzy pod czujnym okiem dwóch wybitnych trenerów, Darii Ładochy i Grzegorza Zawieruchy.
czytaj więcej
1...10111213141516...71

Na tej stronie internetowej znajdują sie notki prasowe od firm korzystających z wirtualnych biur prasowych oraz przesłane przez rzeczników prasowych, pobrane z biur prasowych firm zewnętrznych lub ze źródeł ogólnodostępnych (za zgodą odpowiednich osób).

Zapraszamy dziennikarzy do rejestracji w naszym newsletterze, a firmy i agencje public relations do zakładania darmowych wirtualnych biur prasowych.

Kategorie

 

 

Wirtualne biuro prasowe to specjalna strona internetowa, w której firma lub instytucja publikuje informacje przeznaczone dla mediów. Takimi informacjami mogą to być notatki prasowe, wyniki finansowe, ciekawostki oraz artykuły merytoryczne.

Najważniejsza funkcja wirtualnego biura prasowego to automatyzacja wysyłki informacji do dziennikarzy oraz promocja notek prasowych.
 

Baza wiedzy

WhitePress sp. z o.o.
43-300 Bielsko-Biała
ul. Legionów 26/28
NIP: 937-266-77-97
Konto: 16 1050 1025 1000 0090 3121 2252

kontakt@whitepress.com
tel.: 33 470 30 48
Biuro otwarte PN-PT: 8.00-16.00
Top