Największe polskie katastrofy: tragiczny wypadek samolotu w Lesie Kabackim

2020-10-29

W 1987 roku na terenie Lasu Kabackiego, na obrzeżach Warszawy, rozbił się samolot pasażerski Polskich Linii Lotniczych. Wszyscy obecni na pokładzie zginęli. Do dziś jest to najczarniejszy dzień w historii polskiego lotnictwa. Dlaczego doszło do wypadku? Czy można było mu zapobiec? Odpowiedzi na te pytania w trzecim odcinku najnowższej serii Discovery Channel, „Największe polskie katastrofy”, już w poniedziałek 2 listopada o godz. 21:00!

9 maja 1987 roku samolot pasażerski „Tadeusz Kościuszko” Polskich Linii Lotniczych wystartował z Warszawy do Nowego Jorku. Na pokładzie znajdowały się 183 osoby. Po kilkudziesięciu minutach lotu, w wyniku awarii silników, kapitan zdecydował się na powrót do Warszawy i awaryjne lądowanie. Kilka chwil później samolot z prędkością około 470 km/h uderzył w ziemię na terenie Lasu Kabackiego. Wszyscy pasażerowie i członkowie załogi zginęli na miejscu.

W trzecim odcinku serii „Największe polskie katastrofy” przedstawimy kulisy największej katastrofy lotniczej w historii polskiego lotnictwa. Wypowiedzi świadków, pilotów oraz ekspertów pomogą odtworzyć dzień tragedii i wyjaśnić jej przyczyny. W szczątkach rozbitego samolotu odnaleziono rejestrator głosu i czarną skrzynkę, dzięki której zapis zrelacjonuje nam przebieg zdarzeń minuta po minucie.

W odcinku wykorzystano materiały archiwalne Telewizji Polskiej, WFDiF-u, Narodowego Archiwum Cyfrowego oraz zdjęcia ze zbiorów prywatnych.

Trzeci odcinek serii „Największe polskie katastrofy” już w poniedziałek 2 października o godz. 21:00 na antenie Discovery Channel!

Foto: TVN Media