Biuro rachunkowe - ile to kosztuje? (materiał partnera)

2016-05-12

Zamierzasz rozpocząć działalność gospodarczą i poszukujesz biura rachunkowego? A może masz już firmę, samodzielnie realizując księgowość? Zanim zdecydujesz się na wybór konkretnego biura rachunkowego, poznaj orientacyjne ceny.

Usługi księgowe realizowane są zgodnie z cennikiem biura, ponieważ każda firma posiada własną politykę cenową. Koszt uzależniony jest od wielu czynników - poznaj je, by przeanalizować opłacalność takiego rozwiązania.

Od czego zależy koszt usług biura rachunkowego?

Na cenę usług świadczonych przez biuro rachunkowe wpływa wiele kwestii. Wśród nich najważniejsze to:

• renoma - im bardziej znana firma, tym z większymi kosztami trzeba się liczyć (nie jest to jednak reguła),
  • liczba księgowanych dokumentów - im jest ich więcej, tym wyższa cena współpracy,
  • zakres usług - jeśli biuro rachunkowe, poza prowadzeniem księgowości dla firm, oferuje dodatkowe usługi, cena będzie wyższa,
  • miasto działalności - w niektórych miastach ceny usług księgowych są droższe niż w innych.

Zanim wybierzesz biuro rachunkowe, porównaj oferty

Księgowość dla firm prowadzi wiele biur rachunkowych. By jednak wybrać rozsądnie, nie należy decydować się na pierwszą dostępną ofertę. Dobrze jest przeanalizować przynajmniej większość możliwości i dopiero podjąć ostateczną decyzję.

Na pewno nie możesz kierować się wyłącznie ceną. Chociaż jest ona ważna (nikt przecież nie lubi przepłacać), nie jest kryterium najważniejszym. Warto bowiem mieć świadomość, że koszt usług kształtuje wiele czynników (o czym była mowa powyżej). Jeśli biuro rachunkowe A świadczy usługi w cenie dwukrotnie niższej niż biuro rachunkowe B, sprawdź dlaczego tak jest.

• Jakich usług firma A nie realizuje?
  • Czy rzeczywiście świadczy usługi na wysokim poziomie?
  • Czy ma wieloletnie doświadczenie?

Może bowiem okazać się, że niższa cena to okrojony zakres usług i brak jakiegokolwiek wsparcia ze strony specjalistów, np. radców prawnych.