Ruszyły zdjęcia do nowego serialu TVP „Miasto skarbów”

2017-06-30

W czwartek w Krakowie odbyło się spotkanie prezesa zarządu TVP Jacka Kurskiego z prezydentem miasta Krakowa prof. Jackiem Majchrowskim. Spotkanie dotyczące współpracy przy realizacji nowego serialu kryminalnego Telewizji Polskiej „Miasto skarbów”.

Akcja nowego serialu kryminalnego, którego pierwsze 13 odcinków widzowie zobaczą jesienią w Telewizyjnej Dwójce, rozgrywa się w Krakowie - mieście nostalgii i zadumy nad przeszłością. Bohaterkami są dwie siostry - Alicja, genialna historyk sztuki (w tej roli.Aleksandra Popławska) i Ewa, utalentowana malarka, zajmująca się specyficznymi zamówieniami dla bogatych kolekcjonerów sztuki (Magdalena Różczka). Jedna działa w policji, druga - w grupie przestępczej.

Motorem intryg i zbrodni w kolejnych odcinkach będą wyjątkowe działa sztuki m.in.: „Gracze” Cézanne’a, fotografia Greene’a, złoty dukat Wazy, „Ahaswer” Gottlieba, złoty skarb Hunów, „La Bella Principessa” Leonarda, chronometr Patek Gondolo, „Statek niewolniczy” Turnera, zielony diament drezdeński Augusta III, „Korupcja” Wróblewskiego, rękopis „Tarantelli” Chopina czy obraz Wilhelma Sasnala - „Coś się kończy”.

Występują: Aleksandra Popławska (Alicja Wakar), Magdalena Różczka (Ewa Wakar), Piotr Głowacki (komisarz Szatner), Adam Ferency (Moryc), Marcin Bosak (Max), Aleksandra Justa (matka), Edward Linde Lubaszenko (Natan Sharon), Adam Krawczuk (Harny), Helena Ganjalyan (Selena), Norbert Rakowski (Karl Miller) i inni. Reżyseria: Marcin Ziębiński (1-6), Piotr Jaworski (7-13).

Foto: TVP